Tuesday, December 7, 2010

MY FIRST KNIT..YEAH!!

Assalamualaikum...

Kali ni nak share dengan anda satu aktiviti a.k.a ilmu baru yg telah dipelajari. Alhamdulillah, Allah mudahkan pemahaman.

Jom...jom...jangan tunggu lagi!!



jarum saiz 5mm...memang besar sikit sebab baru nak mula kan? hehe.
Berdebar2 pegang jarum.



Tu dia...bergulung. Ntah apa2. Cuba lagi...cuba lagi..



Apa lak ni? Huah!! Nak nangis rasa. Elok2 dah cast on...berderai lak dari jarum.dah la baru belajar...mula terpinga2 nak buat apa. Bukak balik....cuba lagi...cuba lagi..

cast on tu untuk permulaan. Kalau pada crochet, kita panggil tali air atau chain.



Semakin bagus. Tapi apasal kat bawah ni terkecil....kat atas tu makin besar. Sah dah tertambah benang. Dah tu ada yg ter skip pulak.
Nak berenti ke nak cuba lagi? Cuba kot....last....xnak buat dah kalau x jadi!!



wah...semakin bagus kan?



YEAH!! berjaya buat GARTER STITCH



YEAH!! berjaya buat STOKINETTE STITCH!!



'Mereka' bersama...sebelah menyebelah!!

BERJAYA MISI KNITTING!!

Alhamdulillah...syukur ya Allah...

Moga akan datang, boleh buat satu projek knit pulak...doakan ya?



3 comments:

MamaDaniel said...

wow!!! saya pun teringin belajar knitting nih..tp crochet pun terkial-kial lagi.. mana lagi senang? crochet ke knitting? cantik la hasilnya.. nak buat sweater ke?

m@Ri@ said...

bestnya..sy tak pernah knit..ingat nak try belajar...tp mcm susah je..huhu..lgpn takda tok guru..

natasha said...

mama daniel : saya belajar asas crochet dulu. so, senang jugak bila buat knit sbb antara jenis jahitan nampak sama & boleh agak2 apa nak jadi. hehe

maria: saya pun berguru dengan internet. x susah kalau sungguh2. tp memang x susah mana pun. try la.

"Barangsiapa yang Allah beri hidayah, maka tidak ada yang dapat menyesatkannya. Dan barangsiapa yang Allah sesatkan, maka tidak ada yang dapat memberinya hidayah."