Thursday, July 1, 2010

BUAT LABEL SDN BHD - sendiri la...



Assalamualaikum....

Tengok tajuk...agak2 dah tau ke x? Kalo yg agak2 compius...mai cheq habaq.

I DAH ADA LABEL SENDIRI!! untuk blogshop ku...PU3 CRAFT

SENDIRI BUAT TAU!!

ha...dengki x? Jaki x? Haaaa....SUKAAAA BANGET!!

Kita tau ada yg lagi terro dari kita bab printing2, edit2, design2....

tapi


I BUAT LABEL SENDIRI! (dengan nada bangga & x heran orang keliling)

Excited giller!! X kira la korang nak kata apa....sebelum tunjuk tutorial...nak tayang dulu...

nak tengok x?




Amacam? nak buat gak? Mai cheq ajaq...

(saya x tau jika dah ada org yg dah buat tutorial sebegini, saya dapat idea masa merenung kertas gam tadi & kain cotton. Maaf jika ada kesamaan atau sebagainya.Saya tidak copy milik sesiapa. Harap maklum.)


Bahan-bahannya :

kain cotton, kain belacu , kertas gam keras (ala..kain yg orang buat kolar baju melayu atau kemeja tu) & lembut.



Agak2 kalo korang x tau apa kertas gam keras, lembut, kain belacu....korang email la saya...kot2 saya keluar nak cari barang2 saya...boleh tolong belikan sekali...yer x? (ceh..konon rajin. x janji....hahaa..kalo ada masa, boleh diusahakan. )

Kita mulakan ek?


Langkah 1 :

buat design korang kat word...ha'ah..pakai word je...saya x pandai power point, photoshop & ntah apa2 prog lagi yg complicated - bg saya la...hehe.


Langkah 2 :


Kita cuba dulu. yg saya test ni guna kertas gam lembut yg di iron dengan kain cotton corak2...namanya pun testing...takut x jadi kan? lupa lak...setelah di iron, potong kain tersebut kpd bentuk a4...baru senang nak print. printer pun guna printer biasa je...Canon. hati2...takut tersangkut lak kainnya.



ok...dah siap, saya biarkan je kain cotton & kertas gam ni sbb mereka lembut shj & mudah nak dijahit nanti.


Langkah 3 :

setelah berjaya....saya iron pulak kain belacu dengan kertas gam yg keras. testing jugak...jadi la camni lak.



Yang kain belacu ni saya koyakkan dari kertas gam sbb dia dah cukup keras untuk dijadikan label. kalo dengan kertas gam keras ni...mau terkehel jariku nak applykan kat produk yg sedia siap pulak.


TIPS:

1. Kalo nak guna kain belacu terus di print pun boleh. Tapi kena jaga2 sbb saya dah try, mmg boleh print, tapi bila print,dia tertinggal dlm printer. Takut printer rosak lak.

2. Kalo guna kertas gam keras terus di print pun boleh. saya dah cuba. Boleh lekat terus je pada permukaan produk berasakan kain macam beg, diapers stacker dll. x payah dijahit lagi (kalo hangpa malas la...hehe)

3. Kalo kain cotton atau kertas gam lembut shj, x boleh print terus. Memang sangkut. Kena di doublekan @ di iron bersama2.

4. Kertas gam keras tu kalo kita x iron sakan - kuat2 @ lama - cukup sekadar tergam manja2-, boleh digunakan semula pd permukaan kain yg lain untuk proses print seterusnya. Kira dia jadi back up keras utk kain tadi. (faham x apa yg cuba daku sampaikan?)



ha...amacam?menarik x tutorial ni? korang cuba la...saya sudah..toing toing.(macam iklan kopi lak.)


siapa2 yg dah cuba...mai la kongsi gambar label korang ngan kita...tinggalkan alamat blog kat komen e?


SELAMAT MENCUBA.


Iklan jap :

tutorial getah rambut akan dipos di next entry...harap maklum. (aritu masa buat malas nak amik gambo...kena buat semula la utk photoshoot- betul ka eja?)
harap anda bersabar ye?



11 comments:

Mila@Rimbun said...

kalau basuh tak tanggal ke? or guna laser printer niii

natasha said...

saya guna printer canon yg model ip1980 je.

saya try gak basuh....setakat percubaan pertama basuhan, xde pulak tanggal tulisannya.

x tau la pulak kalo basuh lelama or rendam clorok apa jadinya..hehe

wallahu a'lam

halizda said...

Best, best, best.. mmg best sangat tutorial nie. terima kasih sbb sudi share ngan saya. rasanya tutorial kali nie lagi mudah dan jimat daripada tutorial sebelumnya yang saya dapat. InsyaAllah nnt saya nak masukkan tutorial nie dalam blog saya. boleh tak tuan rumah saya minta izin nie?

Rozi Rahman said...

hahaha... tak terpikir lak nak print direct atas kain. saya pakai iron-on transfer... ni boleh try nih.
thanks for the idea :)

natasha said...

time kasih yg sudi singgah. selamat mencuba ye? kalo dah ada hasil...mai share di sini e? linkkan kat sini tau.

halidza...buleh saja...silakan. moga2 saya dapat pahala atas perkongsian ni.

anur said...

kain belacu tu apa ek? baru pertama kali dgr selama hidup 26 tahun kat atas bumi ALLAH ni..

S.y.U.R.a said...

betoi2..
tak tertanggal ker..
sebelum nie tau kena beli kertas yang leh iron tu..

kain belacu ni kalau tak silap saya dia di lapik dalam keranda untuk jenazah kan..betoi dak..

mrs sweet lola said...

kalo kite order kat awk ley ke hehe.

natasha said...

mrs sweet lola, haha..saya x terpikir pun nak amik tempahan utk ni....x kot. kalo crochet headband or hair scrunchies ye ada.:)

anur, kat kamdar saya pernah nampak. mmg kainnya kasar.try tgk.

syura...hahaha...x tau lak saya kalo ada guna utk jenazah...yg saya tau org salu guna kain cotton utk kapankan jenazah. kain lain x tau lak.heheh

rozi....cuba...jgn x cuba.

apa pun, ini adalah perkongsian ilmu. mungkin kalo ada idea yg lebih bagus dgn mengedit @ meng alter tutorial ni, maklumkan e? boleg share ilmu & perbaiki mana yg silap.

tq :)

Mas said...

nnti kena potong2 kan label tu ye? bekas potong tu nnti, x b'bulu-bulu ke? mcm na nak kemaskan yg b'bulu-bulu tu?

Nazz@Purple said...

naz ade try..jadi..tp color font berapa jelas..cm tak cantik..erm rasenye jenis kain mempengaruhi.

"Barangsiapa yang Allah beri hidayah, maka tidak ada yang dapat menyesatkannya. Dan barangsiapa yang Allah sesatkan, maka tidak ada yang dapat memberinya hidayah."