Monday, November 29, 2010

TUTORIAL : BUTTON BROOCH

Assalamualaikum....

tutorial button brooch ni saya buat sebelum raya haji aritu. Tapi disebabkan masalah pada camera, dok tergendala je. Yup..SUS pun ada buat tutorial ni. Tu yg saya ada borak2 kat chat box SUS. Just cara saya lain sikit. Tapi basicnya tetap sama, gam2...siap. :)

Ok...layan ya.


Gambar ni diambil konon2 menggambarkan betapa sibuk la. Ops...memang sibuk tau. Sebab time ni tengah nak siapkan doorgift perkahwinan seorang kawan saya, Cik Da. Selamat dah melangsungkan perkahwinan 27hb aritu. Selamat sampai barangnya. 40 pcs fabric flower. Alhamdulillah. :)



Ok..ini antara button yg saya ada.



Kita susun 4 butang secara terbalik.




Ambil butang ke 5 & gamkan di atas butang2 berempat tadi. Butang ke 5 ni x semestinya lebih besar. Kalau nak kelopak bunga lebih, butang tengah pun logiknya lebih besar la kan.





Terbalikkan butang2 tadi. Jadi, bahagian depan butang sudah menghadap ke depan sekarang.



Ambil butang ke 6 & gamkan di atas nya tadi.




Selepas kering butang2 anda, gam kan pin brooch di belakangnya.





TADA!! siap.





Ni antara hasil lain.Saya gamkan butang di aligator clip. sorry...satu butang dah terlebih gam. Dah nampak comot. :(

Saya hanya menggunakan glue gun. Setakat yg saya guna, alhamdulillah, ok. X tercabut. Cuma pastikan yg glue anda benar2 panas semasa nak lekatkan. & juga benar2 biarkan dia sejuk sebelum diterbalik atau di make over bagai ya. ;)

Ooo..pin brooch & aligator clip tu boleh didapati di kedai saya ya : PU3 CRAFT

SELAMAT MENCUBA.

4 comments:

halizda said...

rajin ah awak nie, selalu buat tutorial.

halizda said...

rajin ah awak nie, selalu buat tutorial.

natasha said...

halidza : xde la rajin mana pun.kalau ada kelapangan je.saje share2 ilmu.lgpun benda yg senang. terima kasih sudi singgah :)

little cart00n said...

comelnya!:)

ROLL BRIM HAT

hasil terbaru knit saya.