Friday, February 20, 2009

AIR MATA KUCING





Sedap x nampak tu?? hm...memang sedap banget!! Slurp!!

Kali ni nak share ngan u all.....my fav air...mata kucing!! Sekarang ni dah ada dalam bentuk kordial (tu gambar atas tu la)....masuk ni dah 3 BOTOL ku habiskan. Cik abang pun suka.





Al-kisahnya, mak bagi masa mak datang KL aritu. Adikku yg no 2, Bahtiar ada gi perlancaran produk baru IKS MELAKA. Diorag promosi... Cam kordial biasa, 1 gelas kordial + 6-7 gelas air. Sebabkan suka manis sikit, saya akan tambah lagi kordialnya. Tambah gula dah x kaw2 la beb...





Peh...korang mesti teringat2 la kalo dah rasa sekali ni. Tiada perisa/ pewarna tiruan & tanpa saccharin.*




Antara petua berkaitan mata kucing (buah yg betul / dikeringkan bila nak minum kena rebus..kordial x tau la termasuk ke x..hehe..)






1. BANYAKKAN SUSU IBU

1.1. -Rebus buah mata kucing kering, minum airnya.


1.2 Rebus mata kucing kering bersama oat (nak manis, letak gula sikit)...pastu makan. Nyum2.

Ni adalah makanan fav saya masa menyusukan anak dulu. Alhamdulillah, dengan izin Allah, berkesan. Memang banyak. Lagipun oat kan banyak fiber. Salah satu makanan yg bagus utk ibu yg menyusukan anak.






2. HILANGKAN PANAS BADAN

Rebus buah mata kucing. Nak sedap, letak la nata de coco, buah nau (apa e korang panggil..ala yg salu letak dlm ais kacang yg warna putih tu), dll. Fuh...terangkat!! :)






Haa...ada sesiapa yg mengidam nak rasa ke? saya boleh tolong belikan. Pape boleh email saya....:) rugi kalo x rasa!!




*dlm http://en.wikipedia.org/


Saccharin is an artificial sweetener. The basic substance, benzoic sulfinide, has effectively no food energy and is much sweeter than sucrose, but has an unpleasant bitter or metallic aftertaste, especially at high concentrations. In countries where saccharin is allowed as a food additive, it is used to sweeten products such as drinks, candies, medicines, and toothpaste

6 comments:

DeLLa said...

mata kucing ngan logan same ker?konpius..sbb slalu guna longan kering utk bykkan susu

Natasha binti Mokhtar said...

ntah...sama kot. x pasti la della...saya guna mata kucing kering banyakkan susu...hheehe (ntah2 nama berbeza..bendanya sama..)

~*Krsty_Pinky*~ said...

wah...nmpk cm sedap..
kalo org preg ley minum x eks?

Natasha binti Mokhtar said...

nape lak x boleh...saya hentam aje masa mengandung makan / minum. dlm pantang, kena la jaga sikit...hehe...so..sebelum pantang, jom makan!!

~*Krsty_Pinky*~ said...

hahaha...
ye eks?
cmtu belasah la ye...
tp same ke rasa jus tu dgn buah sbnrnye?

Natasha binti Mokhtar said...

saya pun x dpt pastikan ni jus ke x. yg saya tau..ni kordial. bancuh ngan air...mmg sedap.cam kita masak sendiri buah mata kucing kering tu ngan gula.

fuh...toksah cite. nyum nyum.abih lak stok kat umah ni....nak beli lagi....

ada sesiapa nak order ke? hehe

ROLL BRIM HAT

hasil terbaru knit saya.